Producenci
Statystyki
Produkty:
596
Kategorie:
112
Nowości:
0
Promocje:
0
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kontakt

GASTROEXPRES Magdalena Mrówka

Aleja Jana Pawła II 2/2 64-920 Piła

info@gastroexpres.pl

tel.512-995-968

Instrukcja czyszczenia i konserwacji wyrobów ze stali nierdzewnej

INSTRUKCJA EKSPLOATACJI, CZYSZCZENIA I KONSERWACJI WYROBÓW ZE STALI NIERDZEWNEJ

Stale nierdzewne są łatwe do utrzymania w czystości. To dlatego właśnie wyposażenie w kuchniach zbiorowego żywienia i maszyny w przemyśle spożywczym produkuje się zazwyczaj z tego materiału. Jego gładka i nieporowata powierzchnia nie pozwala koloniom bakterii i innych mikrobów na przyleganie i przeżycie.

„Nierdzewność” stali nie jest pojęciem ścisłym i precyzyjnym. To, że stal nazywa się potocznie nierdzewną nie świadczy o tym, że będzie ona w 100% odporna na korozję w każdych warunkach. Istnieje wiele rodzajów stali nierdzewnej, które różnią się składem i zawartością poszczególnych pierwiastków, a tym samym stopniem odporności na korozję. Producent wyrobów ze stali nierdzewnej dedykuje odpowiedni gatunek stali nierdzewnej w zależności od przeznaczenia wyrobów oraz środowiska, w którym mają się znaleźć.

O odporności stali nierdzewnej na korozję decyduje zawartość chromu. Korozja jest zjawiskiem tworzenia się na powierzchni stali tlenu żelaza – rudego nalotu. Obecność chromu powoduje, że na powierzchni stali zamiast tlenku żelaza tworzy się tlenek chromu. Firma Plastmet do produkcji mebli i urządzeń gastronomicznych wykorzystuje dwa gatunki stali nierdzewnej 1.4301 oraz 1.4509. Oba gatunki stali charakteryzują się wysoką zawartością chromu.

Podczas eksploatacji mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej należy dbać o warstwę tlenku chromu obecną na powierzchni stali. Związkami używanymi w gastronomii, które naruszają warstwę oksydacyjną (tlenek chromu) są związki zawierające chlorki - sól, środki dezynfekujące, oraz kwasy (woda od kiszonej kapusty, ogórków, kwaśne soki, ocet itp.). Najlepszym środkiem neutralizującym działanie chlorków i słabych kwasów jest woda.

Oczywiście, każdy materiał wymaga utrzymania w czystości. Stal nierdzewna nie jest wyjątkiem od tej reguły i każdy użytkownik musi być świadomy konieczności regularnego czyszczenia i konserwacji nierdzewnych wyrobów.

         Mycie powinno usuwać brud i osady, które pozostawione zbyt długo na powierzchni stali nierdzewnej mogą zainicjować korozję i zmatowienie powierzchni. W silnie zanieczyszczonym lub agresywnym środowisku (miejscowości nadmorskie, pomieszczenia o podwyższonej wilgotności i temperaturze, pomieszczenia wymagające częstego używania środków dezynfekujących zwłaszcza zawierających związki chloru), mycie powinno być wykonywane częściej. Częstotliwość mycia należy ustalić doświadczalnie.

Aby powierzchnia mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej nie uległa zniszczeniu na skutek niewłaściwej eksploatacji należy stosować się do poniższych zaleceń:

  1. Należy zawsze do czyszczenia powierzchni ze stali nierdzewnej dobierać środek do tego przeznaczony i bezwzględnie respektować zalecane stężenie tego środka. Nie należy używać środków skoncentrowanych, środków do czyszczenia podłóg, materiałów ściernych ze stali zwykłej.
  2. Nie używać środków czyszczących po upływie daty ważności.
  3. Przechowywać środki czyszczące i dezynfekujące zgodnie z zaleceniami producentów. Dotyczy to głównie temp. przechowywania.
  4. Respektować zalecaną przez producenta środka temperaturę użycia środka. Dotyczy to zarówno temp. wody, w której środek czyszczący jest rozcieńczany, jak również temp. powierzchni czyszczonej (dotyczy to szczególnie powierzchni grillów, kuchenek, piekarników itp.) Powyżej 40oC większość środków traci własności dezynfekujące, a rosną ich własności korozyjne.
  5. Respektować bezwzględnie zalecany czas kontaktu zabrudzonej powierzchni ze środkiem czyszczącym.
  6. Zawsze po użyciu środka czyszczącego powierzchnię czyszczoną należy spłukać wodą.
  7. Po spłukaniu powierzchni wodą należy ją następnie dobrze osuszyć w celu wyeliminowania smug.

 Pierwszym objawem korozji ogólnej jest zwykle zmatowienie powierzchni, należy wówczas natychmiast wyczyścić powierzchnię i zastosować środek do pielęgnacji stali nierdzewnej. Na rynku dostępna jest szeroka gama środków do czyszczenia, usuwania śladów rdzy, polerowania i pielęgnacji stali nierdzewnej.

         W większości przypadków wystarczy miękka ściereczka lub gąbka zwilżona wodą z dodatkiem łagodnego detergentu (np. środka do zmywania naczyń). Każdorazowo należy następnie powierzchnię spłukać zimną wodą i wytrzeć do sucha. Innym sposobem jest usuwanie ich za pomocą wilgotnej tkaniny z mikrofazy. Należy unikać środków szorstkich i trących, które mogą spowodować zarysowania. Powierzchnie szlifowane należy wycierać wzdłuż kierunku szlifu, a nie w poprzek .

Rodzaj zanieczyszczenia

Środki do czyszczenia

Cement i zaprawa

Roztwór zawierający niewielką ilość kwasu fosforowego, a następnie woda

Odciski palców

Woda z mydłem lub detergentem

Środki do czyszczenia szkła nie zawierające chlorków.

Osad wapienny

Roztwór ¼ octu ¾ wody

Oleje i smary

Środki oparte na alkoholu (wyłącznie ze spirytusem metylowym alkoholem izopropylowym)

Farby

Środki do usuwania powłok malarskich, oparte na związkach alkaicznych lub rozpuszczalnikach

Cząstki żelaza pochodzące z narzędzi lub kontaktu ze stalą konstrukcyjną

Na wczesnym etapie-mechanicznie

W przypadku pojawienia się wżerów-pasty trawiące i pasywacyjne

 UWAGA: Do czyszczenia stali nierdzewnej NIE stosować: produktów do usuwania zapraw ani rozcieńczonego kwasu solnego, wybielaczy, środków do czyszczenia srebra ! Nie stosować szczotek drucianych ze stali węglowej, wełny czyszczącej, stalowych poduszek do szorowania

 Narzędzia do czyszczenia: delikatna tkanina, mikrofibra, skóra zamszowa, gąbka nylonowa.

 Rekomendowane przez firmę Plastmet środki :

  • Rekomendowane środki do czyszczenia i konserwacji powierzchni niemających bezpośredniego kontaktu z żywnością (okapy gastronomiczne, fronty mebli itp.):

 

Nazwa: Preparat do czyszczenia i konserwacji stali

Nazwa handlowa: 160366

Producent: Berner Polska Sp

Opakowanie: Spray 400 ml

Środek do pielęgnacji stali nierdzewnych. Usuwa bez pozostawiania smug pył, brud, odciski z palców. Uzyskana po konserwacji powierzchnia ochronna jest odporna na wodę i zapobiega ponownemu przywieraniu zanieczyszczeń.

 

Nazwa: Olej konserwujący do stali nierdzewnych

Nazwa handlowa: OS 540 środek konserwujący

Producent: Telox

Opakowanie: 0,4 l/ spray, 11, 21,51,10

Środek PELOX OS 540/541 jest produktem do konserwacji oraz ochrony przed korozją stali szlachetnych. Po naniesieniu środka powierzchnia pokryta jest przezroczystym filmem, który zabezpiecza przed działaniem kwaśnych oparów, deszczu i innych wpływów środowiska (np. transport drogą morską). Doskonale nadaje się do zabezpieczania powierzchni przed odciskami brudnych rak. Jest odporny na działanie temperatur – 40oC do 260oC. Nie ma negatywnego wpływu na ewentualne prace spawalnicze.

 

Nazwa: Preparat do pielęgnacji i polerowania stali nierdzewnej

Nazwa handlowa: Catilon Steel Shine

Producent: Rubcon

Opakowanie: 1,0 l ze spryskiwaczem.

CATILON steel shine to doskonały preparat do pielęgnacji stali nierdzewnej, chromowej, chromo-niklowej oraz powierzchni aluminiowych, znacząco poprawia estetykę oraz ułatwia ponowne czyszczenie. Polecany do mebli kuchennych i wszystkich innych urządzeń gastronomicznych wykonanych ze stali m.in. chłodziarek, zamrażarek, zmywarek, kotłów, obramowania piekarników, okapów, drzwi i ścianek w windach, armatury, poręczy itp. Zabezpiecza przed ponownym zabrudzeniem powierzchni i utrudnia przywieranie cząstek oleju na okapach kuchennych. Na zabezpieczonej i dokładnie wypolerowanej powierzchni pozostawia równomierny połysk, zapobiega również powstawaniu widocznych odcisków z palców, plam z wody i tłuszczów.

 

  • Rekomendowane środki do pielęgnacji powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością (blaty stołów roboczych, patelnie, grille itp.)

 

Nazwa: Preparat dezynfekująco myjący na bazie soli amoniowych

Nazwa handlowa: Catilon Uni des

Producent: Rubcon

Opakowanie: opakowanie 1 l, 5,2 l, 10,0 l, 23,0 l.

 

Catilon uni des  jest profesjonalnym preparatem myjąco - dezynfekującym zawierającym związki powierzchniowoczynne, przeznaczonym dla przemysłu spożywczego, gastronomii, sklepów spożywczych, firm sprzątających. Dzięki zawartości substancji aktywnych preparat stosowany jest do mycia i dezynfekcji różnych powierzchni gładkich i porowatych wykonanych z różnych materiałów mających bezpośredni kontakt z żywnością, nie powodując ich korozji. Preparat zawiera związki o działaniu bakteriobójczym zapewniając utrzymanie wysokiego standardu mikrobiologicznego umytych powierzchni. Roztwory preparatu wykazują lekkie właściwości pieniące, dlatego też polecany jest do mycia ręcznego lub metodą natryskową.

Stosuje się roztwory od 0,2 do 5,0% przy czasie kontaktu 10-30 minut w wodzie o temperaturze od zimnej do 60ºC w zależności od rodzaju mytych powierzchni i urządzeń oraz stopnia zabrudzenia. Po myciu należy myte przedmioty i powierzchnie dokładnie opłukać wodą zdatną do picia.

 

 

Nazwa: Kamień uniwersalny

Nazwa handlowa: Universal Stone

Producent: Zielinsky Universal- Stein

Opakowanie: opakowanie 500 g, 800 g.

Kamień Uniwersalny szczególnie polecany jest do powierzchni i urządzeń kuchennych, gdyż skutecznie usuwa tłuste osady z mikrofalówek, okapów, naczyń, sztućców oraz mebli kuchennych wraz z uchwytami i przeszklonymi witrynami. W kuchni jednak najbardziej zadziwi swoją skutecznością w czyszczeniu kuchenki wraz z piekarnikiem, bez względu na to, czy jest to płyta ceramiczna czy kuchnia emaliowana. Kamień Uniwersalny perfekcyjnie usunie przypaloną żywność, tłuszcz i wszelkiego rodzaju brud.

O jego wszechstronności i szerokim zastosowaniu świadczy fakt, że wyśmienicie radzi sobie z zabrudzeniami na takich powierzchniach jak: chrom, mosiądz, brąz, nikiel, cyna, porcelana, stal szlachetna, stal nierdzewna, aluminium, srebro, złoto, emalia, szkło, akryl, kryształ, tworzywa sztuczne, ceramika, kamień, skóra ekologiczna i wiele innych.

Sposób użycia:

Zwilżoną gąbką należy potrzeć zawartość puszki i wytworzyć pianę. Umytą powierzchnię spłukać wodą i wytrzeć do sucha ściereczką. Po skończonym użyciu pozostawić otwartą puszkę aż do wyschnięcia.

Czyszcząc meble i urządzenia stosować się do zasad BHP. Zastosować się do zaleceń z instrukcji środków pielęgnujących stal nierdzewną, niektóre z nich mogą wymagać użycia środków ochronnych typu: rękawice, okulary inne mogą wymagać dobrze wentylowanych pomieszczeń.

Firma Plastmet nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia, zmianę wyglądu, koloru powierzchni wyrobów ze stali nierdzewnych w przypadku niestosowania się do powyższej Instrukcji. Oznacza to, że zgłoszona w takim przypadku reklamacja nie zostanie uznana.

 

 

Plastmet Lubasz 23.09.2015

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl